Tradities

In China zijn er ook tradities, zoals: Het Lentefeest, Grafschoonmaakdag en het Drakenbootfeest. En daar ga ik wat over vertellen.

Het Lentefeest (Chinees Nieuwjaar):

Ieder jaar aan het begin van de lente vieren de Chinezen het nieuwe Maanjaar met een groot feest. Het feest kan twee weken lang duren Het Lentefeest (Ook wel het Chinees Nieuwjaar genoemd) valt tussen eind januari en begin februari, de voorbereidingen beginnen al veel eerder. De huizen krijgen een flinke lente-schoonmaakbeurt, oude meubels worden vervangen en er worden versieringen opgehangen, mensen kopen of maken nieuwe kleren, betalen schulden terug en zorgen ervoor dat rijstmanden en voorraadkasten goed gevuld zijn. Dat alles (al die dingen die er staan) moet het komende jaargeluk en voorspoed beloven. De belangrijkste dag van het feest is oudejaarsavond, als familieleden samenkomen om te eten. Kinderen die niet thuis wonen, proberen voor deze maaltijd thuis te zijn. Er komen bijzondere gerechten op tafel. Na het avondeten blijven de familieleden zitten praten of doen spelletjes tot de vroege uurtjes. De volgende dag brengen de mensen in hun nieuwe kleren een bezoek aan familie en vrienden. Mensen dragen heldere kleuren, vooral rood, want rood is een gelukskleur. Kinderen krijgen (hongbao) geld in een rode envelop. In parken en andere openbare ruimtes kunnen de mensen leeuw- en drakendansen en steltlopers zien.

Grafschoonmaakdag:

Qingmingjie, helder-en-schoon-feest vindt plaats op 5 april. Het kan grafschoonmaakdag genoemd worden, omdat het de dag is waarop mensen hun voorouders herdenken door hun graven schoon te maken en respect te tonen aan de overleden. Begraafplaatsen bevinden zich meestal op het platteland, zodat een bezoek vaak familie-uitstapje wordt en door het picknicken en vliegeren krijgt de dag een feestelijke tintje. Het is ook een dag om te genieten van schoonheid van de lente.

Drakenbootfeest:

Dit feest vindt plaats op de vijfde dag van de vijfde maanmaand en wordt gevierd ter herinnering aan de vaderlandlievende dichter Qu Yuan. De dichter pleegde zelfmoord in een rivier toen zijn land door en ander land veroverd werd. De legende wil dat de dorpelingen balletjes kleefrijst in de rivier gooiden om de vissen tegen te houden zodat ze niet het lijk van de dichter zouden opeten. De gebeurtenis wordt herdacht met een drakenbootrace en het eten van rijstballetjes of knoedels gevuld met vlees en verpakt in bamboebladeren.

Een filmpje van een Drakenboot race: 

Advertentie

4 Reacties op “Tradities

  1. olololoolololololo

    lol

  2. bedankt voor de informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s